Categorieën
Tips 'nd tricks

5 tips om goed te slapen ondanks de hitte.

‘Ik kan niet slapen van de warmte’. Wanneer de temperaturen hoog oplopen, gaat dat vaak gepaard met warme en broeierige nachten. Een goede, diepe slaap gaat juist samen met een verlaging van de lichaamstemperatuur. Precies het tegenovergestelde dus! Als het bloedheet is op je slaapkamer, heeft je lichaam veel moeite om af te koelen. En dus ook om het stadium van diepe slaap te bereiken. Check daarom deze tips om je hoofd koel te houden ’s nachts!

 

Tip 1: Voor het behoud van je natuurlijke ritme is het beter om op dezelfde tijd op te staan dan om op dezelfde tijd te gaan slapen. Het is dus niet erg om een nacht minder lang te slapen.Wanneer je zorgt dat je op dezelfde tijd opstaat als normaal, wordt het de volgende dag makkelijker om, ondanks de temperatuur, in slaap te vallen.

Tip 2: Wanneer het buiten warm is ben je al snel geneigd om koud(er) te douchen dan normaal. Logisch, dit geeft verkoeling. Voor langdurige verkoeling is het echter beter om op je gebruikelijke temperatuur te douchen. Hierdoor zorg je ervoor dat je bloedvaten open gaan staan, waardoor de hitte je lichaam kan verlaten. Douche je koud, dan gebeurt het tegenovergestelde.

 

Tip 3: Voldoende beweging overdag zorgt ervoor dat je ’s avonds, ondanks de hitte, sneller in slaap valt. Fietsen naar het werk, watersport of naar een sportschool met airco gaan. Kies bewust.


Tip 4: Ga eens bij jezelf na wat jij gelooft over de combinatie van warmte & slapen. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat ze in een warme slaapkamer never nooit de slaap kunnen vatten. Dit verkondigen zij niet alleen aan zichzelf, maar ook tegen hun partner, bij het koffiezetapparaat op het werk, tijdens de vrijdagmiddagborrel. Het weer blijft ons favoriete small-talk onderwerp, alleen… bij de meeste mensen werkt deze woordkeuze de situatie alleen maar in de hand! Betrapt?

Daag jezelf eens uit om naar jezelf (én anderen) het vertrouwen in jezelf te verkondigen. “Hoe fijn zou het zijn als ik morgen uitgerust wakker word?” “Ik gun mezelf een fijne nacht, wat zal ik blij zijn als het lukt”. Focus on the good!

Tip 5: In de vorige stappen heb je gefixt wat je kan fixen om goed in slaap te vallen.

Ze zeggen weleens: “Verander de dingen die je niet kan accepteren, en accepteer de dingen die je niet kan veranderen”… Cheesy… maar waar!

Je krijgt het alleen maar warmer als je je druk gaat maken om de hitte. Probeer rustig te blijven liggen, denk aan wat anders en accepteer de warmte. Leg jezelf niet de druk op om te móéten slapen, en maak het beste van de situatie (liggen maar niet slapen is óók uitrusten).