Categorieën
Opinie

Blue Monday is een verdomd handige marketingtool, en tegelijkertijd klinkklare onzin.

Waarom jij ondanks de media-berichten tóch een prima dag gaat hebben. 

 

Blue Monday zou de dag zijn waarop mensen het meest depressief zijn. In 2005 is deze dag in het leven geroepen door pr-bureau Porter Novelli. Slim, want op deze manier stimuleerden zij zonvakanties voor hun klant Sky Travel. In het complot zat ook Britste psycholoog Cliff Arnall die een wetenschappelijke draai een de reclamestunt gaf door middel van een formule (die even snel onderuit werd gehaald als dat hij was bedacht, zie hieronder).

Enfin, blue monday zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Mensen voelen zich somber doordat de feestdagen achter de rug zijn, omdat het buiten erg koud en donker is, de vakantie nog ver weg is en veel mensen hun goede voornemens alweer hebben laten varen. Op zich klinkt het best plausibel, maar er is dus geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. 


Het is wel zo dat maandag over het algemeen niet de meest geliefde dag van de week is. Opstartproblemen zijn hier een belangrijke oorzaak van. Die komen hoogstwaarschijnlijk voort uit het weekend, waarin je op zaterdag vaak later naar bed gaat, je op zondag wat langer mag blijven liggen van jezelf en op maandag… gewoon de wekker weer gaat (jeej)! 

“Het is wel zo dat maandag over het algemeen niet de meest geliefde dag van de week is”

Het complot achter Blue monday is dus inmiddels ontmaskerd, maar in de reclamewereld leeft Blue Monday vrolijk verder. Kranten wijden er elk jaar een stukje aan, op Facebook is het trending en ondernemers proberen er een slaatje uit te slaan. 

 

Kortom: de boodschap is dat je in actie zou moeten komen als je je je een dagje down voelt. Maar de waarheid is: Blauwe maandagen, dinsdagen en woensdagen horen bij het leven. Het heeft geen zin om je te laten beïnvloeden door goedbedoelde adviezen. Vanavond tijd onder de wol kruipen, helpt echter wél. 


Dit bericht kan je delen door hier rechtsonder op de sociale iconen te klikken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *