Categorieën
Opinie

Dit zou je enige goede voornemen moeten zijn

25% van de Nederlanders vindt het een goed idee om vanaf 1 januari te beginnen met een goed voornemen. Op de vraag wat het meest belangrijke goede voornemen is, scoort ‘minder druk maken’ het hoogst (ING, 2019). Ook ‘meer bewegen’ (26%), en ‘afvallen (24%) blijven populaire voornemens. Top ideeën! … (en inderdaad, nu komt de ‘maar’): Als je één voornemen moet kiezen, dan raad ik je aan om al je eerdere ambities overboord te gooien.

“Met slaaptekort is de kans 22% kleiner dat je je goede voornemens behaalt”

Een goede nachtrust doet wonderen en zou een prioriteit moeten zijn voor iedereen. Wil jij minder stressen, meer sporten en afvallen? Goed slapen is de moeder van alle voornemens. Ook wanneer je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken of meer geld wil sparen. Slaap je niet goed, dan is de kans 22% kleiner dat je je goede voornemens behaalt.

 

Over het algemeen geldt dat je brein energie nodig heeft om iets te doen wat je eigenlijk niet wil, of moeilijk vindt om te doen. Als je slaaptekort hebt, dan heb je niet de mentale energie die je daarvoor nodig hebt. Laten we inzoomen op de drie meest genoemde voornemens van afgelopen jaar. (Tekst gaat verder onder de foto’s)

goede voornemens

 

1.    Relaxter leven (27%): Prikkelbaar of gespannen na een korte nacht? Wanneer je uitgerust wakker wordt, pluk je daar de vruchten van. Je denkt bent positiever, vrolijker en maakt je minder zorgen. Een relaxter leven begint bij een goede nachtrust.

 

2.    Meer sporten (26%): Wanneer het aankomt op sport, speelt slaap een grote rol in motivatie, prestaties en blessures  Slaap je goed, dan haal je meer plezier uit het sporten en raak je minder snel geblesseerd, waardoor je het langer volhoudt. 

 

3.    Afvallen (24%): Een goede nachtrust is je beste vriend in dit goede voornemen. Dat heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. Voldoende slaap zorgt voor een goede balans van de hormonen leptine en ghreline. Deze hormonen regelen je eetlust enerzijds en aan de andere kant zorgen ze ervoor dat je je na het eten verzadigd voelt. Al na één slechte nacht zijn deze systemen ontregeld en eet je dus meer dan je nodig hebt. Daarnaast heeft onderzoek laten zien dat het eten dát je eet, ook nog eens ongezonder is wanneer je slaaptekort hebt (lees hier waarom).

“Over het algemeen geldt dat je brein energie nodig heeft om iets te doen wat je moeilijk vindt om te doen”

 

Mijn advies: Zet in 2020 je slaap altijd op 1. Dat betekent niet dat je feestjes altijd moet overslaan of in de avond nooit meer een blik op je telefoon mag werpen. 

Als ik één tip mag geven dan is dat om elke dag om dezelfde tijd op te staan. Houd je hieraan, sta direct op zodra de wekker gaat, én sta ’s weekends of na een korte nacht niet later dan 2 uur na je ‘normale’ tijd op. Dus… Wie staat er morgen met mij om 9 uur op? 😉 (niet letterlijk natuurlijk)

 

Conclusie: Een gezonde en relaxte levensstijl zijn mooie voornemens. Maar wanneer je van slapen geen prioriteit maakt, maak je jezelf het een stuk lastiger om ze vol te houden. Daarom is mijn tip om van slaap je eerste goede voornemen te maken, dan volgt de rest vanzelf. Succes!


(Interessant? Dit blog kan je delen door tussen deze laatste zin en de reactiemogelijkheid aan de rechterkant op het Facebook of LinkedIn icoon te klikken)

3 reacties op “Dit zou je enige goede voornemen moeten zijn”

Leuke blog! En herkenbaar dat alles beter gaat als ik goed slaap: meer sporten, gezond eten, en me gewoon veel fijner voelen.
Tip voor andere lezers: achter de woorden met een kleiner lettertype zit een link. Als je daarop klikt zie je waar de informatie vandaan komt 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *