Categorieën
Opinie Tips 'nd tricks

5 subtiele (en ietwat bijzondere) tekenen van slaaptekort

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had in 2018 slaapproblemen. Dat meldde het CBS gisteren op basis van cijfers uit de Gezondheidsenquête. En dat is niet voor de poes. Wanneer je vaak gaapt of te pas en te onpas in slaap valt, ben je duidelijk vermoeid. Toch zijn er ook hele andere, niet voor de hand liggende, tekenen die kunnen wijzen op slaaptekort. Check of jij ze herkent.

1. Je valt ’s avonds direct in slaap
Direct in slaap vallen wanneer je hoofd het kussen raakt. Iets waar veel mensen met inslaapproblemen van dromen. En toch is dit een duidelijk teken van slaaptekort. Gemiddeld duurt het namelijk 10-20 minuten om in slaap te vallen.

2. Je hebt altijd trek
Trek je voor de zoveelste keer de koelkast open op zoek naar lekkers? Slaaptekort zorgt ervoor dat je trek maar niet kan worden verzadigd. Uit onderzoek blijkt dat slaaptekort leidt tot een lager niveau van leptine (het hormoon dat je eetlust remt) en een hoger niveau van ghreline (het hormoon dat je eetlust stimuleert). Fun fact: wist je dat je gemiddeld 385 kcal per dag meer eet na een korte nacht? Dat blijkt uit een nieuwe overzichtsstudie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift European Journal of Clinical Nutrition.

3. Zonder wekker zou je je verslapen
Grote kans dat je ’s ochtends wakker wordt met behulp van je wekker. Wanneer je voldoende hebt geslapen, zou je echter uit jezelf op tijd wakker moeten worden.

4. Je bent slaperig tijdens saaie activiteiten
Even wegdommelen tijdens een saaie vergadering? Veel mensen schrijven dit toe aan externe factoren, zoals een saaie vergadering. Een dergelijke activiteit zou je echter verveeld moeten maken, in plaats van vermoeid. Toch maar wat eerder naar bed vanavond?

5. Je maakt overdag (veel) gebruik van stimulanten als koffie en suikers
Overdag ben je weleens vermoeid, ‘maar na twee koppen koffie gaat het wel weer’. Veel mensen zijn afhankelijk van koffie of suikers. Hoewel deze stimulanten een tijdelijk energiek gevoel creëren, compenseren zij de gevolgen van het slaapgebrek niet.